Join now to Kidblo!

Welcome to Kidblo community! Join the Kidblo.com community! Join is free and will stay! Keep track of the development of your babies and children in the Kidblo diary! Advertise Excess Outfit on Your Kids' Clothes or Buy Cheaper! Be a part of the parent community!
Registrar
Recordarme
Olvidé mi usuario  Olvidé la contraseña Reenviar enlace activación

Sign in with LinkedIn

 Az első ételek általában gyümölcspépek. Ezeket a baba szívesebben fogadja édes ízük miatt (hiszen az anyatej is édes), mint a főzelékféléket. Finom és könnyen emészthető kezdő étel lehet az alma, az őszibarack vagy a sütőtök.

Vannak egészségügyi szakemberek, akik inkább a főzelékféléket ajánlják kezdésnek, mivel tartanak attól, hogy az édes gyümölcsök után a baba nehezebben fogja elfogadni az ízetlenebb főzelékféléket. Ezt a problémát azzal is áthidalhatjuk, ha második lépésben gyümölcsökkel keverjük össze a főzelékféléket, pl. krumplit vagy sárgarépát almával vagy sütőtökkel. Utána napról napra fokozatosan csökkentsük a gyümölcsök arányát, míg el nem fogadja magában a főzeléket a baba.

Az új ételek bevezetésének a sorrendje nem szigorúan kötött, mindig függ az idénygyümölcsöktől, -zöldségektől is.

A vashiány megelőzésére a szilárd táplálék bevezetésének megkezdése után rögtön bevezethetjük a húst is. Elsősorban zsírtalanított baromfi, majd sertéshúst adjunk. A baromfi mellehúsa elég száraz, és pépesítve szálas lesz, a baromficomb finomabb, és könnyebben ehető. Húskészítményt, felvágottat ne használjunk. Májat – mivel méregtelenítő szerv – legfeljebb hetente egyszer adjunk, és csak fiatal állatét. A hal túlérzékenységet okozhat, ezért ezzel is óvatosan bánjunk.

Idénygyümölcsöket és zöldségeket használjunk alapanyagokként. A primőröket kerüljük, mivel több vegyszert és kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak. Fagyasztott alapanyagokat használhatunk, de tartósítószereket, ízfokozókat, színezékeket, mesterséges édesítőszert tartalmazó élelmiszereket nem. Főzelékfélékhez a biotermesztésű zöldség lenne ideális, de ha azt nem tudunk beszerezni, akkor törekedjünk arra, hogy ellenőrzött beszerzési helyről vásároljunk. Ha az alapanyag magas nitráttartalma nem zárható ki – pl. a sárgarépánál, mivel a talaj magas nitráttartalmát felveszi – vásároljunk inkább üveges bébiételt.

sargarepa 0423

Ha kivárjuk, amíg a baba megérik a szilárd étel elfogadására, egyből el fogja tudni fogyasztani a pépes ételeket. A gyümölcsöket adhatjuk nyersen vagy főve, minden esetben hámozva, és pépesítve. A főzelékféléket pedig főzve, és szintén pépesítve. Pépesítéshez használhatunk almareszelőt, és turmixgépet is. Mivel az adagok általában kicsik, a kéziturmix elegendő. Ha nagyobb adagot készítünk el egyszerre, kis dobozokba elosztva, le is fagyaszthatjuk. A húst főzés és pépesítés után jégkockatartóba adagolva fagyasszuk le, mivel egy jégkockányi mennyiség egy adagnak felel meg.

8-10 hónapos kortól áttérhetünk a pépesítésről a villával összetörésre. Hagyhatunk puhára főtt, nagyobb darabokat is majd az ételben, amit a baba az ínyével összenyomhat. Ha már a szájába tudja venni a baba az ételeket, felügyelet mellett kaphat puha rágcsálnivalókat: puha zöldségdarabot, banánt, sárgadinnyét, kiflivéget, kölesgolyót vagy bulátát.

burgonya krumpli

Sűrítésre használjunk burgonyát, hígításra anyatejet, a főzelékek főzővizét vagy – 6-7 hónapos kortól növényi olajat (1 dl-hez 1 kávéskanálnyit). Kezdetben a főzelék mézsűrűségű legyen, később a baba ízléséhez igazodjon. A baba ételeit ne sózzuk, és ne cukrozzuk. Fűszerezésre nagyobb csecsemőknél használhatunk zöldfűszereket, sómentes vegetát.

A saját készítésű ételek mellett a bolti bébiételeket is adhatunk a babának. Különösen utazáskor, vagy ha kevés az időnk, tehetnek jó szolgálatot. Vegyük azonban figyelembe, hogy meglehetősen egysíkú az ízviláguk. Jó ha a baba idejekorán megszokja, megszereti  a „családi ízeket”, hiszen a darabos táplálékra való áttéréskor már nem fogunk tudni bébiételt adni neki.

 

Join now to Kidblo!

Welcome to Kidblo community! Join the Kidblo.com community! Join is free and will stay! Keep track of the development of your babies and children in the Kidblo diary! Advertise Excess Outfit on Your Kids' Clothes or Buy Cheaper! Be a part of the parent community!
Registrar
Recordarme
Olvidé mi usuario  Olvidé la contraseña Reenviar enlace activación

Sign in with LinkedIn

Knowledge

 
Kidblo Diary

Kidblo Diary

Lead the development of your baby and child in Kidblo's Baby Diary
Ads

Ads

Sell your child's outfit or buy cheaper from another parent
Baby music

Baby music

Is your baby having trouble falling asleep? At baby music, you will find more white noise alongside children's songs.
Help

Help

Have a question about parenting? Look for the Question and answer section and we'll help you!
Membership

Membership

Join our community as our Club Members and receive a discount from our partners.
Games

Games

Take part in Kidblo games and pocket your extra credits!
Tutorial videos

Tutorial videos

Need help with baby care? Check out the Tutorial Videos section for help!
Donate

Donate

We donate to the Child Rescue Service from the annual Kidblo Club membership fee! Become our club member and donate them too!
Knowledge

Knowledge

In the Kidblo Knowledge Base you will find information on parenting, narrowed by keywords
 

Categoría de anuncios

Forum

Ninguna discusión creada todavía
 

Ads

Partners

  • Trevinfo.com
  • Fopark
  • Joomla Event Gallery
  • Automotorcenter
  • Karikuszphoto
  • Kutyafesztival
  • Karikuszdesign
  • Mamaverzum
  • Karacsonyikuponok
  • Holszolizz