Join now to Kidblo!

Welcome to Kidblo community! Join the Kidblo.com community! Join is free and will stay! Keep track of the development of your babies and children in the Kidblo diary! Advertise Excess Outfit on Your Kids' Clothes or Buy Cheaper! Be a part of the parent community!
Registrar
Recordarme
Olvidé mi usuario  Olvidé la contraseña Reenviar enlace activación

Sign in with LinkedIn

Koviubit kívánsz vagy ruhakeményítőt? Mindkettőre van példa a kismamák körében. Most lerántjuk a leplet, mi ennek a furcsa kívánósságnak az oka!
Többnyire valamilyen tápanyaghiány okozza az erős sóvárgást bizonyos ételek után, vannak kutatók, akik szerint ez azért nem teljesen igaz. Egy csoportjuk állítja, ez egyszerűen csak kívánósság, semmi több. Hiszen, ha valakinek mondjuk proteinre van szüksége, akkor miért nem lencsét és szardíniát kíván marhahús és bacon szalonna helyett? Itt van a kutya elásva: a terhes nők hajlamosak konkrét ételek után sóvárogni, nem vágynak egy ételcsoporton belül mindenre.

"Ha egy kismama szervezetének sóra van szüksége, akkor annak semmi értelme, hogy csak kovászos uborkát akar enni, viszont chipszet nem" - mondja dr. Deborah Bowen egyetemi professzor.

Több mint valószínű tehát, hogy a kívánósságnak biológiai, pszichológiai és más környezet által befolyásoló okai is vannak. Ha egy kismama azt a tanácsot kapja például a nőgyógyászától, hogy fogyasszon több tejterméket, lehet, hogy hirtelen erős vágyat fog érezni arra, hogy a kelleténél több tejet igyon, vagy több fagyit egyen.

Aztán a tény, hogy már mendemondákból tudjuk, hogy minden terhes kismama kovászos uborkát kíván, minket is tudattalanul arra késztethet, vágyjunk rá. Ugyanígy igaz, hogy ami tiltott, arra mindig jobban vágyunk - ez pedig kultúránként eltérő lehet. "Míg az amerikai nők csoki után sóvárognak, addig az európaiak már kevésbé" - mondja dr. Daniel Fessler professzor asszisztens.

Természetesen, ha valamilyen étel jó érzéseket kelt bennünk, arra jobban vágyunk a terhesség alatt is. Nem kell sanyargatnunk magunkat, ha valamit nagyon kívánunk, ehetünk belőle. A terhesség alatt azért a legtöbb dolog fogyasztható, csak a mértékre kell odafigyelni!

Kaja undor
Ha egy ételtől undorodunk, miért is erőltetnénk le? Tanulmányok szerint a kismamák többségénél ilyen a hús. "A hús és más állati fehérjék, mint például a tojás vagy a tengeri herkentyűk jellemzően nagyobb eséllyel okozhatnak ételmérgezést, ezért az evolúció úgy alakította, hogy sok nő terhesen undorodik tőlük" - magyarázza dr. Fessler.

Gyakran nem csak az étel elfogyasztása, de már a szaga is undort vált ki a kismamákból. Bizonyított ugyanis, hogy a terhesség alatti hormonok miatt a nők intenzívebben érzik az illatokat, így ez is befolyásolja, mit kívánnak és mit nem.

Furcsa sóvárgások
Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egészen furcsa dolgokat kívánunk, amik nem is ehetőek pl. festéket, ruha keményítőt, szenet vagy földet (ezt hívják Picának), semmiképpen ne engedjünk a csábításnak, hiszen ezek mérgezőek lehetnek ránk és a babára nézve is. Valamint mindenképpen szóljunk ezekről a szokatlan sóvárgásokról az orvosunknak, hiszen lehetséges, hogy valamilyen tápanyaghiány áll a háttérben.

Vannak olyan nők is, akik a várandósságuk alatt olyan ételeket kívánnak (pl. lisztet vagy kukoricakeményítőt), amik ugyan kis mennyiségben veszélytelenek, nagyobb mennyiségben viszont bél- és gyomorproblémákat okozhatnak. "Emellett még nyers hal és tojás rejthet egészségügyi kockázatot a terhesség alatt. Ezeken kívül azonban nyugodtan szabad utat engedhetünk a vágyainknak" - mondja dr. Stone. A kovászos uborka-faló kismamák tehát fellélegezhetnek!
Forrás: babaszoba.hu
 

Join now to Kidblo!

Welcome to Kidblo community! Join the Kidblo.com community! Join is free and will stay! Keep track of the development of your babies and children in the Kidblo diary! Advertise Excess Outfit on Your Kids' Clothes or Buy Cheaper! Be a part of the parent community!
Registrar
Recordarme
Olvidé mi usuario  Olvidé la contraseña Reenviar enlace activación

Sign in with LinkedIn

Knowledge

 
Kidblo Diary

Kidblo Diary

Lead the development of your baby and child in Kidblo's Baby Diary
Ads

Ads

Sell your child's outfit or buy cheaper from another parent
Baby music

Baby music

Is your baby having trouble falling asleep? At baby music, you will find more white noise alongside children's songs.
Help

Help

Have a question about parenting? Look for the Question and answer section and we'll help you!
Membership

Membership

Join our community as our Club Members and receive a discount from our partners.
Games

Games

Take part in Kidblo games and pocket your extra credits!
Tutorial videos

Tutorial videos

Need help with baby care? Check out the Tutorial Videos section for help!
Donate

Donate

We donate to the Child Rescue Service from the annual Kidblo Club membership fee! Become our club member and donate them too!
Knowledge

Knowledge

In the Kidblo Knowledge Base you will find information on parenting, narrowed by keywords
 

Categoría de anuncios

Forum

Ninguna discusión creada todavía
 

Ads

Partners

  • Trevinfo.com
  • Fopark
  • Joomla Event Gallery
  • Automotorcenter
  • Karikuszphoto
  • Kutyafesztival
  • Karikuszdesign
  • Mamaverzum
  • Karacsonyikuponok
  • Holszolizz